Mount Rushmore – voluit Mount Rushmore Nationale Memorial geheten – is een nationaal monument. Het ligt in de Black Hills, vlakbij Keystone, South Dakota. Dit monument is ter herdenking van de geboorte, groei en ontwikkeling van de VS. De totale oppervlakte van Mount Rushmore is iets meer dan vijf vierkante kilometer.

De bouw van Mount Rushmore

Mount Rushmore bestaat uit de busten van vier presidenten van de Verenigde Staten, namelijk George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln. De busten zijn achttien meter hoog. Tussen 1927 en 1941 hebben ongeveer vierhonderd mensen gewerkt aan het uithakken van de busten. Het monument staat symbool voor de eerste 150 jaar uit de geschiedenis van Amerika.

Controverse over Mount Rushmore

De Amerikaanse Indianen beschouwen Mount Rushmore als controversieel. De Verenigde Staten veroverden het gebied waar Mount Rushmore ligt namelijk na de Black Hills War. Aan het einde van deze oorlog werd Het Verdrag van Fort Laramie opgesteld waardoor de Black Hills werden toegewezen aan de indianen. In 1971 werd Mount Rushmore bezet door leden van het American Indian Movement. Eén van de activisten zette een gebedsstaf op de top van de berg. Hij zei hierbij dat deze staf een symbolisch gewaad vormt over de gezichten van de afgebeelde presidenten. Deze vier voormalige presidenten zijn bezoedeld volgens de activisten, net zolang totdat de verdragen die zijn afgesloten omtrent de Black Hills worden nageleefd.

Toerisme

Voor de staat South Dakota is Mount Rushmore de belangrijkste toeristische attractie. In 2005 bezochten meer dan twee miljoen mensen dit monument. Een groot deel van deze toeristen heeft ook de wandelingen afgelegd. Je kunt als bezoeker twee wandelingen maken, namelijk de Nature Trail en de Presidential Trail. De Nature Trail is ongeveer vierhonderd meter lang en wordt over het algemeen weinig gebruikt. De Presidential Trail is dan ook veel drukker dan de Nature Trail. Als je deze wandeling van ongeveer 1500 meter aflegt, krijg je de sculpturen vanuit steeds wisselende hoeken goed te zien.

Copyright © 2019 Last Minute New York